Veu digital

Adjunto informació referent a una nova manera, econòmica de rebre transmissions digitals amb el vostre PC.

Com alguns ja sabeu, hi han uns petits aparells USB que, connectats al pc permeten rebre la televisio TDT. Gracies a uns hackers, es va descobrir que un determinat xip que es fa servir en aquests receptors es pot reprogramar per rebre senyals de radio entre els 30MHz i els 2GHz, depenent del model, i la qualitat del producte.
A partir d’aquest moment, s’han anat creant programes d’ordinador que permeten escoltar senyals analògiques com ara la FM comercial, els walkies PMR o els radioaficionats en VHF i UHF.
Els mateixos radioaficionats es construeixen conversors de freqüència per poder escoltar també la HF.
El nostre company Toni, EA3ERT, ha fabricat un kit per fer aquesta feina. El podeu contactar des d’aquesta mateixa web.
Però, fins ara, no era possible demodular senyals digitals. Ara, l’aplicació SDRAngel permet escoltar senyals modulats amb, entre altres, DMR o C4FM.

Aquí teniu una captura de pantalla de SDRAngel.

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________

Després de la Fira de Primavera de Tremp hem activat un node digital amb C4FM a la conca de Tremp.

La frequència és 439.975KHz i està connectat amb el reflector CT Catalana que enllaça diversos nodes arreu de Catalunya, entre altres, també amb el sistema DMR Bm214 i la sala 21460, en llengua catalana.

Aquest enllaç es pot configurar des dels terminals C4FM fàcilment per connectar amb qualsevol reflector del mon.

Aquí teniu les instruccions per configurar les sales de C4FM al nostre enllaç digital.

Manual ràpid FT70DE 

Manual ràpid FTM-100DE

 

Les diferents modalitats de la veu digital usats per els radioaficionats.

D-Star – DMR – Yaesu C4FM – FreeDV

El D-Star va néixer a principis dels anys 2000 i realment pren la seva forma definitiva amb icom el 2007. Aquest protocol s’ha desenvolupat per a aficionats a la ràdio i, per tant, està especialment adaptat a les seves necessitats, però amb el temps ha quedat desfassat al quedar obsolet els seu codec. Aquest protocol digital és va promoure per la JRL (Japan radio league) i no es tancat a una marca, però només ICOM va fabricar equips amb aquesta modalitat.

El DMR (Digital mobile radio) és un protocol desenvolupat per a necessitats comercials i no té la flexibilitat d’utilitzar de D-Star o Fusion. Hi ha 3 tipus de DMR, de manera que hem d’assegurar-nos que el transceptor que comprem és compatible amb el tipus “Tier II” que és la versió que es pot adaptar a les nostres necessitats. Els equips són una mica més econòmics que els Yaesu, però són complicats de programar i no ofereixen la flexibilitat dels equips D-Star o C4FM. No tenen VFO, i les transmissions sempre es fan identificades cap a una “sala” concreta. Si be poden fer connexions sense repetidors, no estan previstos per aquestes condicions d’us, al contrari, el seu punt fort és la connexió a través de repetidors enllaçats via internet.

El Yaesu C4FM Fusion és el protocol digital que ofereix la millor qualitat de veu actualment. El protocol és propietari de la marca Yaesu i actualment només hi ha equips al mercat d’aquesta marca. Bàsicament, un aparell Fusion és un equip de radioaficionat amb una modalitat de transmissió digital afegida a la FM o la SSB. Es pot establir comunicacions exactament igual que amb la FM tradicional, simplement posant els diferents aparells a la mateixa freqüència i triant algun dels modes digitals (DN o WR), en lloc de la FM.

El FreeDV, a diferencia dels altres tres modes, està pensat per HF. No hi ha cap equip al mercat que tingui aquesta modalitat de sèrie, però podeu executar FreeDV usant una aplicació gratuïta per a Windows, Linux i OSX que permet utilitzar qualsevol ràdio SSB per a la veu digital de baixa velocitat de bits. Hi ha diversos informes sobre el nou mode FreeDV 700D superant a SSB a baix SNR. A alt SNR, FreeDV 1600 sona com FM, sense sorolls de ràdio HF analògica molestos. https://freedv.org

A mesura que sigui possible posaré informació tècnica de com treballar aquesta modalitat de manera autònoma amb qualsevol ràdio amb SSB.

Freqüències i horaris amb transmissions FreeDV:

Austràlia VK5 7.177MHz cada diumenge 10AM hora local australiana
Austràlia VK3 7.177MHz baliu FreeDV activa sempre
Austràlia VK3 14.150/14.153 MHz a diari de les 15:00 a les 16:00 AET QSOs esporàdics.
Holanda 3.720 MHz a USB cada diumenge 10:00 UTC Net
Regne unit 3.643MHz LSB matí del diumenge a les 09:00 UTC
Regne unit 3.697 MHz LSB 700C 16:00 UTC. QSOs
USA 14.236 MHz USB QSOs casuals.

 

Actualització manual del OpenGD77, en català i en anglès.

PDF en Català
PDF en Anglès