Emissora de senyals horàries

      No hi ha comentaris a Emissora de senyals horàries

Acabem de fer el canvi d’hora i el meu rellotge/termòmetre Oregon Scientific no s’ha actualitzat. No indica en cap moment que rebi el senyal d’ona llarga necessari per a tal fi.

Fa temps que, de tant en tant, van apareixent noticies sobre el tancament del senyal de 77,5 KHz del DCF77. Aquest senyal és el què reben milions de rellotges arreu d’Europa per sincronitzar-se, i segueix funcionant.

El motiu que es dona per fer el tancament és l’alt cost energètic d’una transmissió continua de 35kW EIRP que es genera amb un transmissor que pot donar fins a 50kW.

El senyal es pot escoltar a tot Europa, com es pot veure a la imatge,

si bé, en molts casos l’aparell que s’ha de sincronitzar no el rep correctament, ja sigui per QRM o bé per tindre una recepció pobre. Hem de saber que els aparells de baixa qualitat tampoc porten massa bones antenes.

Per aquest motiu hi ha diverses iniciatives que permeten sincronitzar aquests aparelles amb emissions locals.

Us portem diverses opcions de transmissors. Totes tenen molt poca potencia i només serviran pels aparelles que tinguin al costat mateix.

DCF77 generator

DCF77 Generator

Es tracta d’un projecte fet amb un Arduino i un tros de fil a mode d’antena. Cal posar-li el programa que hi ha a l’enllaç i ja està. El PC, a través del port USB li envia l’hora a transmetre.

TXTEMPUS

https://github.com/hzeller/txtempus funciona de manera similar, però en aquest cas es fa servir una Raspberry PI.

A la Raspberry cal llençar, un cop compilat el programa, l’ordre:

sudo ./txtempus -v -s DCF77

i ja estem transmetent l’hora que tenim a l’aparell. És important que l’hora de la Raps sigui correcta, per tant cal que estigui connectada a internet per que es connecti als servidors NTP.

Com és veu, l’ordre indica quin mètode de transmissió fem servir. També podriem enviar el senyal simulant el transmissor anglès (MSF) o l’americà (WWVB).

One Component Radio Clock Time Transmitter

I per últim, tenim un transmissor fet amb un sol xip. La pàgina INSTRUCTABLES, https://www.instructables.com/id/WWVB-radio-time-signal-generator-for-ATTINY45-or-A/ ens dona informació per, amb un xip attiny45, generar un senyal de ràdio amb informació horària. Està programat per emetre el senyal de WWVB a 60KHz

Cal programar el xip amb el codi que teniu a l’enllaç i a través d’un port sèrie li podem enviar la informació horària d’un ordinador.

Ja sabeu, si el senyal d’ona llarga d’alemanya no us arriba, sempre teniu aquesta opció per posar a l’hora els rellotges de casa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.