En aquest enllaç https://soundbytes.asia/proppy/area trobareu una eina molt útil per a veure si us ha caigut l’antena quan voleu fer un contacte amb l’altra banda del món.
Bàsicament es una eina que calcula en temps real i per la hora que vulgueu la propagació que hi haurà en una banda concreta des del lloc que li digueu.
Li poseu les vostres coordenades, i la hora i la freqüència i us dibuixarà la zona on es probable que pugueu establir contacte.
Per exemple, avui a les 23 hores (local) a la banda de 20m es facil parlar amb les Azores, Canaries, Europa o la costa oest del continent americà (nord i sud), i també es podria fer el japó o el pacific sud encara que aquestes últimes tenen una probabilitat del 10%.
Amb 700W a la mateixa hora serà molt mes fàcil fer tot el que he dit abans, evidentment no canvia la zona de propagació, però si augmenten les probabilitats. Nova Zelanda ara puja al 50% de probabilitat. Però per molta potencia que posem no és possible arribar a Califòrnia, per exemple.
Hi ha una versió simplificada a la web del Radioclub Argentino: https://www.lu4aa.org/wp/prop/ on li podem demanar que ens faci prediccions de 12 hores.
Al mateix web https://soundbytes.asia/proppy/p2p podeu posar dues ubicacions i veure a quina hora hi ha mes probabilitats de fer l’enllaç
Aquí teniu les coordenades per anar des de Catalunya a la illa Baker, al pacífic. Aquests dies hi ha una expedició DX allà.
Podem veure els millors moments per intentar el contacte, i la freqüència òptima. Aquesta gràfica ens diu que ho podem provar de 10 a 11 del matí (local) a 20m. Segons això ens poden escoltar S4 amb una antena vertical i amb una potència de 100w.
Haurem de fer la prova!
Una altra cosa és fer Austràlia o Nova Zelanda…
D’entrada el camí més curt no passa pel pol nord, i després
els senyals son molt més forts. S7 a 40m pels volts de la una de la matinada hora local.
Apa, a veure si aquesta entrada augmenta la vostra bitàcola.
Molt interessant e instructiu, et felicito , bona feina,