DMR? doncs si, amb el firmware lliure pel Radioditty GD77.

No tinc res en contra de canviar el sistema amb que es modula un senyal de ràdio.
Primer els radioaficionats ho feien en AM, després es va suprimir la portadora, i es va treballar en banda lateral.
Han anat arribant noves maneres de modular el senyal de la radio, i ara podem fer-ho digitalment.
Un dels formats de veu digital és el sistema DMR, però no està pensat per radioaficionats.
Però per que no?
El handicap del sistema DMR no és el tipus de modulació, TDMA 4FSK si no què ha estat sempre el funcionament dels aparells que existeixen al mercat, i com s’usen. Canals fixes, TalkGrups preconfigurats, encriptació… Res fa pensar que els puguem usar els radioaficionats.

El Radioddity GD77 és un walkie-talkie DMR i FM capaç de treballar a 144MHz i també a 432MHz, de fabricació xinesa i preu assequible (uns 70€ a data d’avui) al que ha estat possible reescriure-li el programari, i aquí hi ha la gràcia.

En Kai, DG4KLU va desenvolupar una primera versió de programari amb funcionalitats de FM i DMR Tier I.
Més tard, en Roger Clark, de Melbourne, VK3KYY, s’ha fet càrrec del projecte, i juntament amb altres radioaficionats, Alex DL4LEX, Damiel F1RMB i Colin G4EML, juntament amb molts altres  col·laboradors i beta tester, estan treballant en una versió complerta de funcionalitats del aparell, sobretot per posar en marxa el DMR Tier II.
Bàsicament, el Tier I correspondria a una comunicació punt a punt entre dos aparells mòbils (Mobile Station – MS- ), i el Tier II tracta de l’ús d’estacions repetidores, anomenades Base Stations (BS).
La fase actual del projecte ja permet usar amb comoditat aquests aparells, i les funcionalitats estan clarament dirigides a l’ús per part de radioaficionats. No inclou, per exemple, opcions de encriptació de veu, que sí porten els aparells DMR per a ús professional, i permet la introducció de freqüències en mode VFO o la selecció de grups de conversa (TG) directament des del teclat, que no porten els sistemes professionals, ja que solen ser aparells canalitzats, amb grups i freqüències preestablertes.

Des de l’associació de Radioaficionats del Pallars hem volgut fer una petita contribució al projecte traduint el manual d’usuari al català.
Si el voleu consultar, el teniu al seguen enllaç:

Manual d’usuari del firmware OPENGD77. versió preliminar. opengd77v001

Podeu estar al dia del projecte al web: www.opengd77.com

2 thoughts on “DMR? doncs si, amb el firmware lliure pel Radioditty GD77.

 1. ES3BIL Rafa

  Enhorabona i gràcies per fer-vos ressò d’aquest Firmware que fa que un equip “senzill” i sense gaire encaix al món aficionat hagi passat a ser, possiblement, referència de prestacions, accessibilitat i simplicitat d’ús que podriem demanar a un equipament per a la nostra afició.

  Nota:
  No sembla possible que el GD77 pugui fer més que DMR encara que l’AMBE2+ sigui comú amb d’altres modes com C4FM, NXDN ó P25.

  Reply
  1. administrador Post author

   Cert Rafa, El xip que porta es exclusiu de DMR i per tant no te altres modalitats. Si mai es pogués hackejar…però ho dubto.
   Però amb la qualitat del firmware que esteu fent (i t’incloc per la part que et toca) tenim una bona eina per fer radio digital!

   Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.