QRM? que podem fer?

      No hi ha comentaris a QRM? que podem fer?

Segur que tots els que fem HF patim el QRM. Hi han antenes que son millor que altres pel soroll, però les antenes que puguem posar al nostre teulat son les millors que hi han, perquè no en podem posar de millors.
Per tant, ens haurem de centrar en evitar el QRM que apareix a la nostra estació i intentarem localitzar-lo. Tot QRM que deixi de produIr-se no ens caldrà eliminar més endavant.

He pogut minimitzar el QRM al meu Shack després de barallar-mi uns dies. Tenia una gran afectació a la banda de 40m, amb s9+ i un soroll elèctric molt important. El Icom 7300 amb un bon ajust del NB n’eliminava una gran part, però a costa de distorsionar el àudio del corresponsal. El Xiegu G90 no era tant eficaç i només aconseguia uns resultats parcials.

NB test


Us explico que he fet per tal de localitzar el soroll.
Inicialment pensava que el soroll venia d’una instal·lació fotovoltaica d’un edifici proper, i no de casa meva, i en part és així, ja ho veurem més endavant.


El primer que vaig fer és buscar a la part baixa de l’espectre algun senyal de QRM prou significatiu.
Vaig trobar que a uns 500KHz tenia un senyal molt fort que es repetia cada pocs KHz, dia i de nit. També el tenia a la zona de la ona llarga, però m’interessava que es trobés damunt dels 500KHz, per tal que pogués escoltar-lo amb el Xiegu, ja que no baixa dels 500KHz.

Interferència

Un cop localitzat, vaig esperar al capvespre i vaig alimentar el Xiegu amb bateria ( ho podeu fer amb qualsevol radio, però jo tenia a ma bateria i connexions per aquesta radio per les sortides a camp) i vaig apagar el corrent elèctric de tota la casa. Així sabria de manera ràpida si els sorolls que rebia estaven generant-se a casa.

Efectivament, el QRM va desaparèixer. Recordo que estem a 500KHz. Vaig fer un escàner ràpid per les diferent bandes i estaven força netes.
Si no us marxa el QRM (tot o una part) és que no es genera a casa vostra, i us serà mes difícil de localitzar i eliminar.
Així doncs vaig tornar a deixar el receptor a la mateixa freqüència i vaig apagar tots els magnetotèrmics de casa, abans de tornar a pujar el general.
I vaig començar a aixecar-los un a un, comprovant després d’obrir cada sector si el QRM augmentava, esperant dos minuts a aixecar el següent, ja que alguns aparells tarden una estona en posar-se en marxa.
Quan trobava un augment de soroll, mirava quina part casa es posava en marxa i què hi tenia connectat, endolls, neveres, TV, llums, etc, apagant o desendollant coses fins que el soroll desapareixia.
Fent aquesta seqüencia durant diversos dies,vaig trobar:


1- un carregador de 5v 2 amp, que alimentava una càmera de seguretat.
2- un alimentador d’un router d’internet
3- una bombeta led
4- la TV (Smart)
5- la font d’alimentació de l’amplificador de l’antena TV

Si us hi heu fixat, feia les comprovacions al capvespre, i això és per que en aquella hora queda una mica de llum natural però els aparells fotovoltaics ja no treballen, i per tant no han de generar soroll.

En el meu cas, sabia que tenia un QRM derivat de la instal·lació solar del veí, i per evitar el soroll durant les proves era millor fer-les al vespre.

He solucionat tots els meus problemes canviat les fonts d’alimentació per altres que no facin soroll, i canviant els llums led per altres de mes bons. La TV l’he configurada per que s’apagui del tot ja que tenia una opció d’inici ràpid que només tanca la pantalla. Sembla que ha estat suficient i ja no la sento si no es que la estiguin usant. També es podria posar un interruptor de debò a l’endoll.

Aparell causant d’una de les interferències


És Curiós que la font d’alimentació de l’amplificador d’antena de la TV faci soroll, ja que precisament està alimentant aparells de RF. Vaig buscar-ne una de les antigues, amb transformador lineal, i tot funciona perfectament.

Ara només em faltaria poder aturar el QRM que em ve del veïnat, causat per l’inversor de les plaques solars. Tot i això, aquest soroll te poca potència i no tinc sorolls apreciables a cap de les bandes habituals, encara que a 160m es molt marcat.

interferència produïda per un inversor solar
Just el moment que hi ha un núvol damunt les plaques solars

Per sort, només apareix si hi ha sol, i de nit no s’escolta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.